Over het schip - Botter BU2 Spakenburg

Historie van de botter BU2 - Het Houten Paard

De botter BU2 in vroerger jaren De botter is in 1909 gebouwd voor de gebroeders L.F. en G. van der Meer op de werf van Kok & Zn in Huizen. Het schip kreeg het visserijnummer HK90. In 1938 werd het schip verkocht aan Jacob Hannessen te Harderwijk. Zijn zoon, Jacob Hannessen jr. nam de botter in 1942 over. In 1956 kocht Hannes aan 't Goor in Elburg de botter. Het visserijnummer werd toen EB36. De botter bleef tot 1959 vissen waarna ze werd verkocht aan Mannie Oets uit Hilversum. In 1962 werd ze naar Baarn verkocht en in 1964 werd het Vormingswerk Amersfoort eigenaar. Omdat het schip al vanaf 1964 Spakenburg als thuishaven heeft, kreeg het het vroegere visserijnummer van de familie van Klaas van Diermen: BU2.

Op het hoogtepunt van de Zuiderzeevisserij stonden er bijna 1400 platbodems geregistreerd. In de zeilen en op het boeisel voerden ze de letters van de thuishaven zoals: EH (Enkhuizen), VD (Volendam), MK (Marken), HZ (Huizen), BU (Bunschoten-Spakenburg), EB (Elburg), HK (Harderwijk).

De haven van Spakenburg - startpunt van een dag botterhuur

De historische haven van Spakenburg De BU2 ligt in de oude havenkom van Spakenburg, vlakbij de botterhelling. Spakenburg is op dit moment de thuishaven van ongeveer 25 botters. Dit is de helft van de totale bottervloot die op dit moment nog vaart.